top of page

A labda fejlesztő hatása

 

I

A labda talán a legegyszerűbb és legnagyszerűbb klasszikus játék és talán nem is gondolnánk milyen rendkívüli fejlesztő hatása van. A labdát lehet gurítani, dobálni, pattogtatni, rúgni, dobálni, van belőle kicsi, nagy közepes, színes, világítós, rücskös, mesefigurás, lehet vele csapatban játszani, de akár egyedül is, létezik olyan is, amire rá lehet feküdni vagy akár ráülni és ugrálni rajta. Így ha éppen nincs a gyermekünknek megfelelő ladbája, feltétlenül szerezzünk be egyet, mivel hihetetlenül sokféle képesség fejleszthető vele.

Milyen képességeket fejlesztenek a labdajátékok?

A labdával való játék fejleszti a testi- és idegrendszeri funkciókat, a szem-kéz és szem-láb koordinációt, hatással van a téri tájékozódás fejlődésére és a gömbérzékelésre, a mozgások téri és időbeli érzékelésére és pontosítására, fejleszti a ritmusérzéket, az egyensúlyt, segít kialakítani a gyerkőcben a vizuális érzékelést, az irányított figyelmet, a szabálytudatot és természetesen erősíti a fizikai erőnlétet is.

A labdajátékok jelentősége kiskorban

Csecsemőkorban a picik szívesen erednek az elgurított labda után. Az elgurított labdával kúszásra/mászásra bíztathatjuk a kicsiket. A labdával való játék segít kialakítani bennük a célirányos mozgást és az irányított figyelmet is. Szinte kihívás számukra, ahogy megszerzik az elgurított labdát.

A 2-3 évesek már egyre ügyesebbek, így ebben a korban érdemes elkezdeni a két kezes labdázásokat. Először próbálkozzunk az eldobással: ha elég közel állunk gyermekünkhöz, s szinte belepottyantjuk a két kezébe, akkor elő

Sok 5 éves gyermeknél tapasztalom az Állapot- és Mozgásvizsgálat felvétele során, hogy nem tudnak labdát pattintani. Ezek a gyermekek általában elmondják, hogy az oviban nem szoktak labdázni, s otthon sincs labdájuk. Már teljesen másféle játékok vették át a helyét ennek a régi klasszikus játéknak, pedig nagyon jól jár az a gyermek, aki megszereti a labdajátékokat. Ahhoz, hogy tudjunk labdát pattintani, elengedhetetlen a szem-kéz összehangolása, mozgáskoordináció, figyelem, megfelelő mozgás erősség.

Labdázni jó!

Napi pár perc labdázás csodákra képes. S aki elsajátította az egykezes labdázás fortélyát, annak bemutathatunk pár trükköt, mondjuk az egy lábon állva labdapattintást, vagy az egyszerre két labdával pattintást. Ezzel újabb kihívásokat állíthatunk elé, melyet szívesen próbálgatnak, s viszonylag hamar el is sajátítják. Aki ezeket a feladatokat megoldja, az általában jobban szokott figyelni egyéb helyzetekben is.

bb-utóbb rá fog érezni az elkapásra. S természetesen egyre növelhető a köztünk lévő távolság is.

 

Farkas Eszter, az ÜgyesGyerek Központ vezető szakértője

 

http://www.ugyesgyerek.com/a-labda-fejleszto-hatasa/

bottom of page