top of page

Mitől lesz jó egy iskola előkészítő foglalkozás? 

Egyik ismerősöm kislánya iskola előkészítő csoportba kezdett járni idén szeptemberben. Rengeteg feladatlapot hozott már haza. Annyira nem szereti, mert nagyon sokat kell rajzolni és színezni. „Elfárad a kezem!” - mondja 5 és fél évesen. A szülők elégedettek, mert nem kell messzire vinni a gyereket és a feladatlapokból látszik, hogy foglalkoznak a gyerekkel. De a feladatlapok készítenek fel az iskolára?

Mit gondolok erről?

Most még van jó pár hónap a következő tanév kezdetéig. Ez nagyon sok idő ahhoz, hogy a megfelelő felkészítéssel magabiztosan kezdjék el a gyerekek az iskolát.

 

Az óvoda és az iskola közötti átmenet megsegítésére egyre nagyobb az igény. Szerencsére a kínálat is elég színes.

De mitől lesz jó egy iskola előkészítő foglalkozás?
Szerintem...

Van előzetes képességfelmérés

Ez azért fontos, mert tudnunk kell, hogy melyik gyereknek hogyan és hol tudunk/kell segítenünk. Ehhez szükség van arra, hogy feltérképezzük a gyerek képességprofilját. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy megfelelően fogja-e a ceruzát, hanem azt is megnézzük, hogy az idegrendszere, a mozgása, a feladattudata, a fizikuma érett-e arra, hogy az iskolában sikeresen teljesítsen.

Kiscsoportos

A foglalkozáson kevés gyerek van (max. 5-6 fő), így a pedagógus mindenkinek meg tudja adni a kellő figyelmet.

Változatos játékok/feladatok várják a gyerekeket

Nem a feladatlapok helyes megoldásával készítjük fel a gyereket az iskolára. Persze fontos, hogy találkozzanak ilyen jellegű feladatokkal is, de nagyobb hangsúlyt kell fektetni a játékos, mozgásos, élményalapú tanulásra.

Nagy hangsúlyt kap az önbizalom, pozitív önértékelés fejlesztése, félelmek-szorongások oldása

A gyerekek mindig kapjanak visszajelzést az aznapi munkájukról. Mindig tisztázzuk, hogy melyik feladatnál, mit várunk el. Tanítsuk meg neki, hogy nem baj, ha elsőre nem sikerül valami, hiszen ez is része a fejlődésnek. Határozzunk meg apró célokat, bízzunk benne és támogassuk őt az úton. Mindig kapjon a gyerek pozitív megerősítést!

Nagymozgásos és  finommozgásos feladatokat is gyakoroltatnak a gyerekekkel

A mozgás és a gondolkodás összekapcsolása, a nagy- és finommozgások összerendezettsége, pontossága, a biztos egyensúlyérzék, a mozgás tervezése és megfelelő kivitelezése elengedhetetlen a sikeres iskolai teljesítményhez. A foglalkozásokon ezeknek a feladatoknak a gyakoroltatására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Hiszen a mozgás az alapja mindennek!

Ha te is úgy gondolod, hogy ezek az értékek fontosak, akkor javaslom, csatlakozzatok hozzánk a Gézengúz iskolelőkészítő foglalkozásain!

Legyen élmény a tanulás!
bottom of page